Proces en aanpak ontwikkeling scholentandem

(Label: visualeditor)
(Label: visualeditor)
 
(18 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
Op deze pagina staat het proces van het project beschreven:
  +
  +
1. Aanpak van dit project
  +
  +
2. Rol betrokkenen en procesbegeleiding
  +
  +
3. Planning projectfases
  +
  +
 
[[Bestand:Planning tandem Perspectoscholen in Zeeuws-Vlaanderen 20161107.jpg|miniatuur|'''Afbeelding 1:''' Projectplan scholentandem in Zeeuws-Vlaanderen.|gecentreerd|857x857px]]
 
[[Bestand:Planning tandem Perspectoscholen in Zeeuws-Vlaanderen 20161107.jpg|miniatuur|'''Afbeelding 1:''' Projectplan scholentandem in Zeeuws-Vlaanderen.|gecentreerd|857x857px]]
   
=== De onderzoeksaanpak van HZ University of Applied Sciences ===
 
Door middel van praktijkonderzoek werken HZ-studenten, -onderzoekers en -docenten aan maatschappelijk relevante uitdagingen. Dat doen zij door als een Coalition of the Willing en in nauwe samenwerking met alle relevante betrokkenen uit de casus breed gedragen en wenselijke verbeteringen te ontwikkelen. Dit proces heet ook wel co-creatie en begint met een grondige inventarisatie van de wensen van betrokkenen en begrip van de casus. De insteek die daarbij past is “de situatie begrijpen vóór oordelen en ingrijpen”. Hiervoor ontwikkelen en tonen studenten, onderzoekers en betrokkenen uit de casus een nieuwsgierige, reflecterende en constructieve houding en een “can do”-mentaliteit. Deze vaardigheden zijn van essentieel belang voor het aanpakken van praktijkuitdagingen.
 
   
''Voorbeeld:'' Science in Residence. SiR is een langdurige samenwerking tussen gemeente Veere en de HZ in een zogenaamd Living Lab. De studenten verlaten hun vertrouwde schoolbanken en werken aan echte maatschappelijk relevante casuïstiek. De gemeente, ondernemers en burgers werken samen aan een duurzaamheidsplan en tal van andere praktijkvraagstukken. Inwoners en andere stakeholders worden nauw betrokken bij het inventariseren van behoeften en het bepalen van mogelijke oplossingen en ontwikkelingen.
+
=== 1. Aanpak van dit project ===
  +
 
   
=== Rol betrokkenen en procesbegeleiding ===
+
==== Praktijkonderzoek / co-creatie ====
De basisscholen in Clinge, Graauw en Nieuw Namen van Onderwijsgroep Perspecto zijn naast project-aanvrager ook betrokkene in de ontwikkeling van een tandem van scholen. Alle relevante betrokkenen werken samen, door middel van een zogenoemd ‘groepsleerproces’, aan breed gedragen oplossingen voor de vernieuwing van de school. HZ-docenten, studenten en eventueel enkele betrokkenen vanuit Perspecto zullen in de eerste instantie wensen en mogelijkheden voor de gezamenlijke ontwikkeling van een tandem van scholen in kaart brengen waarna in gezamenlijkheid en dialoog met de betrokkenen uit de scholen aan wenselijke oplossingen wordt gewerkt. Om duurzame oplossingen te vinden en benutten moeten alle betrokkenen vaardig worden in systeemdenken. Tijdens de bijeenkomsten en gesprekken worden zij daarin door de HZ-docenten getraind. Hierdoor krijgen de betrokkenen een tool voor het leven die hen helpt bij het gezamenlijk werken aan deze uitdaging, een vervolg hierop en aan soortgelijke uitdagingen. Voor het project ''Ontwikkeling tandem van scholen in Zeeuws-Vlaanderen'' neemt de HZ haar studenten mee naar Clinge, Graauw en Nieuw Namen. De HZ-docenten zijn medeorganisatoren van het projectproces, zij faciliteren samen met Perspecto de dialoog en begeleiden de studenten in hun onderzoek.
+
Door middel van praktijkonderzoek werken HZ-studenten, -onderzoekers en -docenten aan maatschappelijk relevante uitdagingen. Dat doen zij door een Coalition of the Willing te organiseren waar alle relevante betrokkenen uit de casus in nauwe samenwerking met elkaar breed gedragen en wenselijke verbeteringen ontwikkelen. Dit proces heet ook wel co-creatie. Het begint met het houden van gesprekken met betrokkenen voor een grondige inventarisatie van de wensen van de stakeholders en begrip van de casus. De insteek die bij deze aanpak past is “de situatie begrijpen vóór oordelen en ingrijpen”. Hiervoor ontwikkelen en tonen studenten, onderzoekers en betrokkenen uit de casus een nieuwsgierige, reflecterende en constructieve houding en een “can do”-mentaliteit. Deze vaardigheden zijn van essentieel belang voor het aanpakken van praktijkuitdagingen.
   
Tijdens het school- en studiejaar 2016-2017 zullen vierdejaars studenten, in het kader van hun afstudeer-onderzoek, en docenten van de HZ aan de uitdaging van de scholen in Clinge, Graauw en Nieuw Namen werken. De studenten en docenten werken daarbij samen met de betrokkenen aan een systematische analyse en inventarisatie van de ambitie van de drie scholen. Deze probleemanalyse zal worden opgesteld aan de hand van de {{Internal link|link=LC 00089|name=Soft Systems Methodology}} (SSM, een raamwerk voor co-creatie), waarbij er aandacht wordt besteed aan de stakeholders betrokken bij het vraagstuk en aan hun wereldbeelden. Vanuit deze methodologie zal aan de hand van interviews een vraagstuk volledig in kaart worden gebracht. De studenten worden hierbij begeleid door een aantal Pabo-docenten en een docent Systeemdenken. De Pabo-studenten van de HZ zullen zich voornamelijk richten op een gedegen systeem-analyse zodat betrokkenen uit de uitdaging in Zeeuws-Vlaanderen gevalideerde aanknopingspunten vinden voor mogelijkheden tot het vormen van een tandem van basisscholen.
 
   
=== Ontwikkelteam ===
+
==== Raamwerk voor co-creatie ====
  +
Met Soft Systems Methodology (SSM, een raamwerk voor co-creatie) als uitgangspunt voor het project ''Ontwikkeling scholentandem Zeeuws-Vlaanderen'' gaan de betrokkenen gezamenlijk op zoek naar breed gedragen oplossingen voor de tandem. Dat proces begint met een situatie-analyse door middel van interviews met de stakeholders (zie groot blauw tekstvlak in afbeelding 1). Op basis van de situatie-analyse gaan de stakeholders met elkaar in dialoog om naar gevalideerde oplossingen te zoeken (donkergroen tekstvlak), die vervolgens uit te voeren (lichtgroen tekstvlak) en daardoor in een nieuwe, verbeterde situatie terecht te komen waarin op eenzelfde manier aan wenselijke ontwikkelingen van de scholentandem gewerkt kan worden.
  +
 
  +
 
  +
==== Opzet, uitvoering en begeleiding van het onderzoek ====
  +
Tijdens het school- en studiejaar 2016-2017 zullen vierdejaars studenten, in het kader van hun afstudeer-onderzoek, en docenten van de HZ aan de uitdaging van de scholen in Clinge, Graauw en Nieuw Namen werken. De studenten en docenten werken daarbij samen met de betrokkenen aan een systematische analyse en inventarisatie van de ambitie van de drie scholen. Deze probleemanalyse zal worden opgesteld aan de hand van de Soft Systems Methodology, waarbij er aandacht wordt besteed aan de wereldbeelden van de betrokkenen bij het vraagstuk. Aan de hand van interviews wordt het vraagstuk volledig in kaart gebracht. De studenten worden hierbij begeleid door een Pabo-docent en een HZ-docent Systeemdenken. De Pabo-studenten van de HZ zullen zich voornamelijk richten op een gedegen situatie-analyse zodat betrokkenen uit de uitdaging in Zeeuws-Vlaanderen gevalideerde aanknopingspunten vinden voor het vormen van een scholentandem.
  +
 
  +
 
  +
=== 2. Rol betrokkenen en procesbegeleiding ===
  +
De basisscholen van Onderwijsgroep Perspecto in Clinge, Graauw en Nieuw Namen zijn naast project-aanvrager ook betrokkene in de ontwikkeling van een scholentandem. Alle relevante betrokkenen (directeuren, leerkrachten, ouders, IB-ers, etc.) werken samen door middel van co-creatie, een zogenoemd ‘groepsleerproces’, aan breed gedragen oplossingen voor de vernieuwing van de school. HZ-docenten, studenten en IB-ers van de basisscholen zullen in de eerste instantie wensen en mogelijkheden voor de gezamenlijke ontwikkeling van een tandem van scholen in kaart brengen. Daarna wordt in gezamenlijkheid en dialoog met de betrokkenen uit de scholen aan wenselijke oplossingen gewerkt.
  +
 
  +
Om duurzame oplossingen te vinden en te benutten moeten alle betrokkenen vaardig worden in het proces van co-creatie. Tijdens de bijeenkomsten en gesprekken worden zij daarin door de HZ-docenten getraind. Hierdoor krijgen de betrokkenen een tool voor het leven die hen helpt bij het gezamenlijk werken aan deze uitdaging, het vervolg daarop en aan soortgelijke uitdagingen. Voor het project ''Ontwikkeling scholentandem Zeeuws-Vlaanderen'' neemt de HZ haar studenten mee naar Clinge, Graauw en Nieuw Namen. De HZ-docenten zijn mede-organisatoren van het projectproces, zij faciliteren samen met Perspecto de dialoog en begeleiden de studenten in hun onderzoek. De interviews worden voornamelijk uitgevoerd door de IB-ers en de Pabo-studenten.
  +
 
  +
 
  +
==== Ontwikkelteam ====
  +
 
   
 
===== Procesbegeleiding en training vanuit HZ University of Applied Sciences, Vlissingen =====
 
===== Procesbegeleiding en training vanuit HZ University of Applied Sciences, Vlissingen =====
Regel 17: Regel 39:
 
* Gabriëlle Rossing, HZ-docent Systeemdenken. Traint professionals en studenten in co-creatie voor het valoriseren van wenselijke oplossingen voor de praktijk
 
* Gabriëlle Rossing, HZ-docent Systeemdenken. Traint professionals en studenten in co-creatie voor het valoriseren van wenselijke oplossingen voor de praktijk
   
===== Betrokkenen vanuit Onderwijsgroep Perspecto =====
+
 
  +
===== Betrokkenen vanuit Onderwijsgroep Perspecto, Zeeuws-Vlaanderen =====
 
* Bernadette de Schepper, directeur basisschool Sint Jozef, Nieuw Namen
 
* Bernadette de Schepper, directeur basisschool Sint Jozef, Nieuw Namen
 
* Karel Lansu, directeur basisschool Ter Doest, Graauw
 
* Karel Lansu, directeur basisschool Ter Doest, Graauw
* Werner Dewitte, directeur basisschool basisschool Sint Bernardus, Clinge
+
* Sandra Dekker, directeur (interim) basisschool Ter Doest, Graauw
* Ronny van den Broecke, stafhoofd formatie Onderwijsgroep Perspecto
+
* Werner Dewitte, directeur basisschool Sint Bernardus, Clinge
 
* Martine  van Dorsselaer, IB-er op basisschool Sint Jozef, Nieuw Namen
 
* Martine  van Dorsselaer, IB-er op basisschool Sint Jozef, Nieuw Namen
 
* Nele de Loos, IB-er op basisschool Sint Bernardus, Clinge
 
* Nele de Loos, IB-er op basisschool Sint Bernardus, Clinge
 
* Anja Lansu, IB-er op basisschool Ter Doest, Graauw
 
* Anja Lansu, IB-er op basisschool Ter Doest, Graauw
   
=== Pabo-studenten ===
+
 
  +
==== Pabo-studenten ====
 
* Angelique Mahu, LIO-stagiaire bij basisschool
 
* Angelique Mahu, LIO-stagiaire bij basisschool
 
* Eline de Nijs, LIO-staigaire bij basisschool Sint Bernardus, Clinge
 
* Eline de Nijs, LIO-staigaire bij basisschool Sint Bernardus, Clinge
   
=== Planning bijeenkomsten november 2016 – september 2017 ===
+
 
  +
=== 3. Planning ===
  +
 
   
 
{| class="wikitable"
 
{| class="wikitable"
!Processtap (zie afbeelding 1)
+
!Projectfase (zie afbeelding 1)
 
!Activiteit
 
!Activiteit
 
!Datum
 
!Datum
 
!Deelnemers
 
!Deelnemers
 
|-
 
|-
| rowspan="2" |'''Verkenning, systeemanalyse en gedeelde visie van de scholentandem'''
+
| rowspan="2" |''Verkenning, systeemanalyse en gedeelde visie van de scholentandem''
 
|Startbijeenkomst en training in systeemdenken
 
|Startbijeenkomst en training in systeemdenken
|28 november (2 uur)
+
|28 november
 
|Ontwikkelteam, Pabo-studenten
 
|Ontwikkelteam, Pabo-studenten
 
|-
 
|-
 
|Interviews / gesprekken met betrokkenen  
 
|Interviews / gesprekken met betrokkenen  
 
(rijk plaatje maken en wereldbeelden achterhalen)
 
(rijk plaatje maken en wereldbeelden achterhalen)
|november – december (0,5-1 u. p.p.)
+
|november – december
 
|Alle betrokkenen, IB-ers, HZ-docenten
 
|Alle betrokkenen, IB-ers, HZ-docenten
 
|-
 
|-
|'''Stakeholders zoeken samen naar wenselijke verbeteringen'''
+
|''Stakeholders zoeken samen naar wenselijke verbeteringen''
 
|(Sub-)validatiesessies
 
|(Sub-)validatiesessies
|januari – februari (3 á 4, 2 uur per sessie)
+
|januari – februari
 
|Alle betrokkenen, Ontwikkelteam, Pabo-studenten
 
|Alle betrokkenen, Ontwikkelteam, Pabo-studenten
 
|-
 
|-
|'''Mogelijkheden voor tandemvorming uitvoeren'''
+
|''Mogelijkheden voor tandemvorming uitvoeren''
 
|Implementatie van de voorstellen en verbeteringen van de tandem
 
|Implementatie van de voorstellen en verbeteringen van de tandem
 
|einddatum: september 2017
 
|einddatum: september 2017
 
|
 
|
 
|-
 
|-
| rowspan="2" |'''Algemene bijeenkomsten'''
+
| rowspan="2" |''Algemene bijeenkomsten''
 
|Bijeenkomsten ontwikkelteam
 
|Bijeenkomsten ontwikkelteam
|november – augustus (1 x per maand)
+
|november – augustus
 
|Ontwikkelteam
 
|Ontwikkelteam
 
|-
 
|-
 
|Studentenbijeenkomsten
 
|Studentenbijeenkomsten
|november – augustus (1 x per maand)
+
|november – augustus
 
|Pabo-studenten en
 
|Pabo-studenten en
 
HZ-docenten
 
HZ-docenten
 
|}
 
|}
 
=== Interviews met de betrokkenen ===
 
* Lees hier meer over het uitvoeren van {{Internal link|link=LC 00097|name=interviews|dialog=process-linkpage-dialog}}. Verdere aanwijzingen en aanpak voor de scholentandem volgt.
 
 
{{Light Context
 
{{Light Context
 
|Supercontext=PR SSM 00090
 
|Supercontext=PR SSM 00090
 
|Topcontext=PR SSM 00007
 
|Topcontext=PR SSM 00007
 
|Context type=Situation
 
|Context type=Situation
|Heading=Proces en aanpak van de ontwikkeling
+
|Heading=Proces en aanpak ontwikkeling scholentandem
 
}}
 
}}

Huidige versie van 13 jan 2017 om 14:31

Op deze pagina staat het proces van het project beschreven:

1. Aanpak van dit project

2. Rol betrokkenen en procesbegeleiding

3. Planning projectfases


Afbeelding 1: Projectplan scholentandem in Zeeuws-Vlaanderen.


1. Aanpak van dit project

Praktijkonderzoek / co-creatie

Door middel van praktijkonderzoek werken HZ-studenten, -onderzoekers en -docenten aan maatschappelijk relevante uitdagingen. Dat doen zij door een Coalition of the Willing te organiseren waar alle relevante betrokkenen uit de casus in nauwe samenwerking met elkaar breed gedragen en wenselijke verbeteringen ontwikkelen. Dit proces heet ook wel co-creatie. Het begint met het houden van gesprekken met betrokkenen voor een grondige inventarisatie van de wensen van de stakeholders en begrip van de casus. De insteek die bij deze aanpak past is “de situatie begrijpen vóór oordelen en ingrijpen”. Hiervoor ontwikkelen en tonen studenten, onderzoekers en betrokkenen uit de casus een nieuwsgierige, reflecterende en constructieve houding en een “can do”-mentaliteit. Deze vaardigheden zijn van essentieel belang voor het aanpakken van praktijkuitdagingen.


Raamwerk voor co-creatie

Met Soft Systems Methodology (SSM, een raamwerk voor co-creatie) als uitgangspunt voor het project Ontwikkeling scholentandem Zeeuws-Vlaanderen gaan de betrokkenen gezamenlijk op zoek naar breed gedragen oplossingen voor de tandem. Dat proces begint met een situatie-analyse door middel van interviews met de stakeholders (zie groot blauw tekstvlak in afbeelding 1). Op basis van de situatie-analyse gaan de stakeholders met elkaar in dialoog om naar gevalideerde oplossingen te zoeken (donkergroen tekstvlak), die vervolgens uit te voeren (lichtgroen tekstvlak) en daardoor in een nieuwe, verbeterde situatie terecht te komen waarin op eenzelfde manier aan wenselijke ontwikkelingen van de scholentandem gewerkt kan worden.


Opzet, uitvoering en begeleiding van het onderzoek

Tijdens het school- en studiejaar 2016-2017 zullen vierdejaars studenten, in het kader van hun afstudeer-onderzoek, en docenten van de HZ aan de uitdaging van de scholen in Clinge, Graauw en Nieuw Namen werken. De studenten en docenten werken daarbij samen met de betrokkenen aan een systematische analyse en inventarisatie van de ambitie van de drie scholen. Deze probleemanalyse zal worden opgesteld aan de hand van de Soft Systems Methodology, waarbij er aandacht wordt besteed aan de wereldbeelden van de betrokkenen bij het vraagstuk. Aan de hand van interviews wordt het vraagstuk volledig in kaart gebracht. De studenten worden hierbij begeleid door een Pabo-docent en een HZ-docent Systeemdenken. De Pabo-studenten van de HZ zullen zich voornamelijk richten op een gedegen situatie-analyse zodat betrokkenen uit de uitdaging in Zeeuws-Vlaanderen gevalideerde aanknopingspunten vinden voor het vormen van een scholentandem.


2. Rol betrokkenen en procesbegeleiding

De basisscholen van Onderwijsgroep Perspecto in Clinge, Graauw en Nieuw Namen zijn naast project-aanvrager ook betrokkene in de ontwikkeling van een scholentandem. Alle relevante betrokkenen (directeuren, leerkrachten, ouders, IB-ers, etc.) werken samen door middel van co-creatie, een zogenoemd ‘groepsleerproces’, aan breed gedragen oplossingen voor de vernieuwing van de school. HZ-docenten, studenten en IB-ers van de basisscholen zullen in de eerste instantie wensen en mogelijkheden voor de gezamenlijke ontwikkeling van een tandem van scholen in kaart brengen. Daarna wordt in gezamenlijkheid en dialoog met de betrokkenen uit de scholen aan wenselijke oplossingen gewerkt.

Om duurzame oplossingen te vinden en te benutten moeten alle betrokkenen vaardig worden in het proces van co-creatie. Tijdens de bijeenkomsten en gesprekken worden zij daarin door de HZ-docenten getraind. Hierdoor krijgen de betrokkenen een tool voor het leven die hen helpt bij het gezamenlijk werken aan deze uitdaging, het vervolg daarop en aan soortgelijke uitdagingen. Voor het project Ontwikkeling scholentandem Zeeuws-Vlaanderen neemt de HZ haar studenten mee naar Clinge, Graauw en Nieuw Namen. De HZ-docenten zijn mede-organisatoren van het projectproces, zij faciliteren samen met Perspecto de dialoog en begeleiden de studenten in hun onderzoek. De interviews worden voornamelijk uitgevoerd door de IB-ers en de Pabo-studenten.


Ontwikkelteam

Procesbegeleiding en training vanuit HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
  • Carlien Nijdam, HZ-Pabo docent
  • Gabriëlle Rossing, HZ-docent Systeemdenken. Traint professionals en studenten in co-creatie voor het valoriseren van wenselijke oplossingen voor de praktijk


Betrokkenen vanuit Onderwijsgroep Perspecto, Zeeuws-Vlaanderen
  • Bernadette de Schepper, directeur basisschool Sint Jozef, Nieuw Namen
  • Karel Lansu, directeur basisschool Ter Doest, Graauw
  • Sandra Dekker, directeur (interim) basisschool Ter Doest, Graauw
  • Werner Dewitte, directeur basisschool Sint Bernardus, Clinge
  • Martine  van Dorsselaer, IB-er op basisschool Sint Jozef, Nieuw Namen
  • Nele de Loos, IB-er op basisschool Sint Bernardus, Clinge
  • Anja Lansu, IB-er op basisschool Ter Doest, Graauw


Pabo-studenten

  • Angelique Mahu, LIO-stagiaire bij basisschool
  • Eline de Nijs, LIO-staigaire bij basisschool Sint Bernardus, Clinge


3. Planning

Projectfase (zie afbeelding 1) Activiteit Datum Deelnemers
Verkenning, systeemanalyse en gedeelde visie van de scholentandem Startbijeenkomst en training in systeemdenken 28 november Ontwikkelteam, Pabo-studenten
Interviews / gesprekken met betrokkenen

(rijk plaatje maken en wereldbeelden achterhalen)

november – december Alle betrokkenen, IB-ers, HZ-docenten
Stakeholders zoeken samen naar wenselijke verbeteringen (Sub-)validatiesessies januari – februari Alle betrokkenen, Ontwikkelteam, Pabo-studenten
Mogelijkheden voor tandemvorming uitvoeren Implementatie van de voorstellen en verbeteringen van de tandem einddatum: september 2017
Algemene bijeenkomsten Bijeenkomsten ontwikkelteam november – augustus Ontwikkelteam
Studentenbijeenkomsten november – augustus Pabo-studenten en

HZ-docenten





De datum "{" kon niet verwerkt worden.






Paginaoverzicht

Links naar verwante pagina's




Afgeleide processen, situaties en rollen:
28 november 2016: startbijeenkomst en training in systeemdenken
Planning en aanpak interviews
Planning en aanpak validatiesessies
Onderdeel van:
Ontwikkeling scholentandem Zeeuws-Vlaanderen


Uploads

  Page name Title Author(s) Date
Bestand:161101 verslag SA.docx Bestand:161101 verslag SA.docx 161101 Verslag SA Marjan Glas 8 november 2016
Bestand:161214Verslag themawerkgroep SA.docx Bestand:161214Verslag themawerkgroep SA.docx verslag themawerkgroep SA 14 december 2016 marjan 14 december 2016
Het serieus nemen van onzekerheid Resource Hyperlink 00016 Het serieus nemen van onzekerheid Hartger Waassink 2 februari 2016
experiment in pabo 3 Resource Hyperlink 00041 experiment in pabo 3 Riaan lous
DeltaExpertise-site Resource Hyperlink 00117 DeltaExpertise-site KC EVM 1 september 2016
Leren van experimenteren: een PLG in pabo 3 Resource Hyperlink 00118 Leren van experimenteren: een PLG in pabo 3 Riaan Lous 14 juni 2016
Bestand:Schillenmodel PO.pdf Bestand:Schillenmodel PO.pdf Schillenmodel primair onderwijs Sonja Nossent 1 januari 2014