Dementie Rilland - resultaten

De slotconclusie van het dementieproject in Rilland kan als volgt worden samengevat. Rilland is solidaire gemeenschap waar men bereid is elkaar te helpen. Echter de kennis over dementie in Rilland, maar dat geldt niet alleen voor Rilland, is beperkt waardoor nog niet optimaal gebruik wordt gemaakt van de draagkracht in een gemeenschap.

Dit dementieproject bouwt voort op een eerder uitgevoerde Zeeuwse Huiskamer project in Rilland en het SAAM@ project in Oostburg waarin is onderzocht hoe veerkrachtige samenlevingen kunnen worden vormgegeven. Het kernbegrip is verbondenheid, zoals is weergegeven in het onderstaande figuur.

Collectief.PNG

Alleen als mensen verbonden zijn met de samenleving kunnen zij geholpen worden door de gemeenschap. In een solidaire gemeenschap, wat het geval is in Rilland, is men bereid elkaar te helpen. Verbondenheid is een noodzakelijke voorwaarde, maar nog geen voldoende voorwaarde om daadwerkelijk elkaar hulp te bieden. Een essentiële voorwaarde is dat via de weg van bewustwording de verbondenheid zich manifesteert in betrokkenheid. Op deze manier kan het netwerk van een persoon met dementie worden versterkt, niet alleen door mantelzorgers maar ook door vrijwilligers en mensen in de buurt. Het motto van het dementieproject is dan ook:

van bewustwording naar draagkracht

Dementie is een progressieve ziekte die van kwaad naar erger gaat. Een guided tour neemt u mee in het verloop van de ziekte van Alzheimer.

NB. De resultaten zijn zodanig uitgewerkt dat ze eenvoudig in de dementie-wiki zijn op te nemen. Zie de discussie in de projectaanpak voor een nadere uitleg.

Een drietal sporen zijn uitgezet:

Samenvattend

De analyse in Rilland laat zien hoe belangrijk het is dat een maatschappij zich werkelijk bewust is van een ziektebeeld dat zoveel voorkomt als dementie. Zowel voor de persoon en het systeem erom heen als de samenleving in het geheel. Casemanagement is een onmisbare schakel voor het cliëntsysteem waar de afgelopen jaren fors op is geïnvesteerd. De financiering en beschikbaarheid is binnen Rilland op dit moment gewaarborgd, maar het is te hopen dat op landelijk niveau verstandige beslissingen gemaakt worden, zodat casemanagement ook daadwerkelijk beschikbaar blijft in de toekomst.

Een deel van de informatie behoefte in de begin fase van de ziekte ontstaat door onduidelijkheid bij burgers over het aanbod voor dit ziektebeeld en welke organisatie nu waarvoor ingeroepen kan worden en wat daarvoor nodig is. Naast de essentiële psycho-educatie die casemanagers geven aan de cliënt en familie in o.a. deze fase, zou een goede sociale kaart mogelijk tot een lastenverlichting qua werkdruk kunnen leiden voor de casemanager. De tijd die ze nu kwijt zijn om mensen wegwijs te maken binnen zorgland en de gemeentelijke voorzieningen, zou idealiter besteed worden aan andere cliëntsystemen gericht op het daadwerkelijk handvatten bieden voor de komende veranderingen en bewustwording creëren op het ziektebeeld.

Initiatieven vanuit het concept dementievriendelijke gemeente, zoals scholing aan kinderen en de wandeling door het dorp vanuit de optiek van een persoon met dementie, zijn voorbeelden van een bewuste samenleving. De resultaten van deze initiatieven kunnen in een latere fase geëvalueerd worden, waarbij een quote van een mantelzorger met betrekking tot 'die tuin hadden zo mogen laten zitten, geef mij maar een parkeerplaat' mogelijk tot het verleden behoren.

Hieronder volgt een opsomming van niet-pluis signalen. Signalen die erop wijzen dat er meer aan de hand is dan gewone veroudering. Deze signalen beslaan meer gebieden dan alleen maar vergeten en omvatten ook gebieden zoals initiatief, overzicht, rekenen, taal en afwijkend gedrag:

  • Beschuldigend zijn (terwijl degene dat vroeger niet was)
  • Heel stil geworden (vroeger niet)
  • Plotseling in paniek raken (vroeger niet)
  • Minder secuur opruimen of schoonmaken
  • Afgenomen initiatief tot opruimen of huishoudelijke taken
  • Minder belangstelling voor buurtnieuws of actualiteiten (vroeger niet)
  • Alleen maar aan- uit knoppen bedienen van wasmachine of magnetron.
  • Moeite met de nieuwe afstandsbediening van de TV.
  • Ongelukje door het gasfornuis vergeten uit te draaien na gebruik.
  • Moeite hebben met pinnen of rekeningen vergeten te betalen of wisselgeld teruggeven..
  • Afgenomen persoonlijke hygiëne door kleding niet op tijd te verwisselen. Meer lichaamsgeuren.
  • Herhalen van dezelfde vragen of dezelfde verhalen vertellen binnen één gesprek.
  • Verdwalen op onbekend terrein.
  • Activiteiten die eigen initiatief vragen vermijden. Bestuursfuncties lukken niet meer.
  • Spullen op een onlogische plek neerleggen.





De datum "{" kon niet verwerkt worden.






Referenties
  • Analyse Rilland, Petra de Braal, Hans de Bruin en Lisa Kerckhof, De Zeeuwse Huiskamer, 1 september 2015.


Paginaoverzicht

Links naar verwante pagina's




Afgeleide processen, situaties en rollen:
Bewustwording
Casestudies: van bewustwording naar draagkracht
Dementievriendelijk Rilland
Onderdeel van:
Dementie Rilland
Gerefereerd door:
Dementie Rilland
Project X - resultaten


Uploads

  Page name Title Author(s) Date
Bestand:DZH ANALYSE RILLAND.pdf Bestand:DZH ANALYSE RILLAND.pdf Analyse Rilland Petra de Braal, Hans de Bruin en Lisa Kerckhof 1 september 2015
Dementiewiki Resource Hyperlink 00018 Dementiewiki EMont, Medicinfo 2016
Dementiewiki - niet pluis Resource Hyperlink 00019 Dementiewiki - niet pluis EMont, Medicinfo 2016
Dementiewiki - andere oorzaken dan dementie Resource Hyperlink 00020 Dementiewiki - andere oorzaken dan dementie EMont, Medicinfo 2016
Dementiewiki - vrijwillig onderzoek Resource Hyperlink 00021 Dementiewiki - vrijwillig onderzoek EMont, Medicinfo 2016
Dementiewiki - in de gaten houden Resource Hyperlink 00022 Dementiewiki - in de gaten houden EMont, Medicinfo 2016
Dementiewiki - onbegrepen gedrag Resource Hyperlink 00023 Dementiewiki - onbegrepen gedrag EMont, Medicinfo 2016
Ketenzorg dementie regio Den Bosch Resource Hyperlink 00024 Ketenzorg dementie regio Den Bosch Ketenzorg dementie regio Den Bosch 2016
Dementiewiki - guided tour Resource Hyperlink 00025 Dementiewiki - guided tour EMont, Medicinfo 2016
Dementiewiki - stalken Resource Hyperlink 00026 Dementiewiki - stalken EMont, Medicinfo 2016
Zeeuwse Zorgschakels Resource Hyperlink 00027 Zeeuwse Zorgschakels Zeeuwse Zorgschakels 2016
Linked open data Resource Hyperlink 00028 Linked open data Wikipedia 2016