Portfolio-ontwikkelingen

(Label: visualeditor)
(Label: visualeditor)
Regel 26: Regel 26:
 
#*Verwijzen naar andere wiki-pagina’s en externe websites (vooral handig bij de reflectie en verwijzing naar content, etc.) ''Hans: Dat gaat via de Internal link en External link template (sjabloon). Net als de Cite en de Nocite willen we dit proces zo soepel mogelijk laten verlopen.''
 
#*Verwijzen naar andere wiki-pagina’s en externe websites (vooral handig bij de reflectie en verwijzing naar content, etc.) ''Hans: Dat gaat via de Internal link en External link template (sjabloon). Net als de Cite en de Nocite willen we dit proces zo soepel mogelijk laten verlopen.''
 
#*Plaatjes worden niet getoond in de VisualEditor.
 
#*Plaatjes worden niet getoond in de VisualEditor.
#*Als je in de Visual Editor wilt bewerken springt het beeld steeds naar boven: dat is niet handig.
+
#*Als je in de Visual Editor wilt bewerken verspringt het beeld steeds een heel eind naar boven of naar beneden: dat is niet handig.
 
#Image map generator voor het toevoegen van wereldbeelden in rijke plaatjes. ''Hans: Ook de procedure voor het maken van een klikbaar plaatje (imagemap) gaan we stroomlijnen. Daar zijn tools voor.''
 
#Image map generator voor het toevoegen van wereldbeelden in rijke plaatjes. ''Hans: Ook de procedure voor het maken van een klikbaar plaatje (imagemap) gaan we stroomlijnen. Daar zijn tools voor.''
 
#Automatiseren aanmaak nieuwe gebruiker (student, deelnemer) + wachtwoord.
 
#Automatiseren aanmaak nieuwe gebruiker (student, deelnemer) + wachtwoord.

Versie van 11 dec 2015 om 13:32

Nieuwe functionaliteiten

Sociale kaart (30 november 2015)

HBO-V studenten ontwikkelen voor het Zeeland Centraal-De Zeeuwse Huiskamer project Overleven met Kanker een sociale kaart. De portfolio-wiki ondersteunt het ontwikkelen van sociale kaarten. De sociale kaart kanker is een voorbeeld van een sociale kaart in wording.

VisualEditor

Wikipagina's worden opgemaakt middels een opmaaktaal genaamd wikitext. Wikitext kan worden gezien als een lichtgewicht HTML, de taal waarin web-pagina's worden geschreven. Ondanks dat wikitext relatief simpel is, is wikitext voor veel schrijvers van wiki-pagina's een forse en eigenlijk ook ongewenste hobbel. Sinds enige jaren wordt gewerkt aan een VisualEditor waarmee tekst op een visuele, haast wysiwyg (what you see is what you get) manier kan worden ingevoerd. Deze editor is nog niet volledig uitontwikkeld, maar is inmiddels wel goed bruikbaar. Ontwikkelingen aan de editor gaan snel, wekelijks komen nieuwe en verbeterde functionaliteiten ter beschikking. Nieuwe ontwikkelingen die het gebruik van het portfolio vereenvoudigen worden hier gemeld.

Linken naar pagina's

Iedere pagina in een wiki moet een unieke naam hebben. Om te voorkomen dat gebruikers van het portfolio dezelfde paginanamen kiezen, worden de paginanamen automatisch gegenereerd. Bijvoorbeeld, de deelnemer Hans heeft de paginanaam CNTR 00001, maar deze naam is veranderd in de leesbare naam Hans.

In de VisualEditor kan op dit moment helaas niet naar de leesbare namen worden gerefereerd en moeten vooralsnog de automatisch gegenereerde namen worden gebruikt. In de komende maanden gaan we de VisualEditor zodaning configureren dat wel leesbare namen kunnen worden opgenomen. In de tussentijd worden de gegenereerde namen in Project paginaoverzichten getoond voor copy & paste acties in de VisualEditor. Tip: open twee tabbladen in de browser, één voor de VisualEditor en de andere voor de overzichten. Zo kan eenvoudig een paginanaam uit een overzicht naar de VisualEditor worden gekopieerd.

Opzet Portfolio-wiki

Figuur 1: Opzet portfolio-wiki

Werk in uitvoering

  1. Navigatie / zichtbare onderdelen in de Chameleon skin, inclusief opbouw en positie van de pagina-onderdelen // broodkruimel: nadrukkelijker in beeld
  2. Paginatitel is nu nog identiek aan URL-titel, dat is niet altijd mooi (pre- en postfixes worden ook getoond)
  3. Toelichting op het klikken op red links kan misschien wel weg omdat de betekenis daarvan al aardig is ingeburgerd. Hans: toelichting is weggehaald.
  4. Wijzigen overkoepelende context - bijvoorbeeld in het geval wanneer een studentenproject onderdeel blijkt te zijn van een ander of overkoepelend project in plaats van direct van het desbetreffende Living Lab. Hans: De overkoepelende context kan worden gewijzigd, echter alleen als je voldoende rechten hebt. Dat is bewust zo gedaan om te voorkomen dat studenten de wiki op een ongecontroleerde manier gaan verbouwen.
  5. Kunnen bewerken in de Chameleon skin. Hans: dat kan nu al, maar is enigzins verborgen.Via de dropdown paginahulpmiddelen kan je of bewerken of bewerken met formulier. Er is nog geen knop voor de VisualEditor te verlaten zonder wijzigingen op te slaan. Gebruik nu vernieuwen wat in dezelfde dropdown staat. Wordt aan gewerkt, een kwestie van dagen.
  6. Visual Editor:
    • Toevoegen van bestanden, afbeeldingen, tabellen etc. Nu wordt er voor bestanden en afbeeldingen Resource Descriptions aangemaakt, maar die worden nog niet gelijk aan de desbetreffende pagina toegevoegd waar je die wilde uploaden (via de VE kun je alleen afbeeldingen toevoegen, en nog niet bestanden - echter, dit is een wat omslachtige stap). Hans: In een volgende versie van de VisualEditor kunnen plaatjes direct met drag&drop in de tekst worden geplaatst. Daar wordt aan gewerkt, maar dat zal nog wel enige weken duren. Dus vooralsnog moeten plaatjes eerst worden geupload. Datzelfde geldt ook voor resources (pdf, docx, ppt, etc.). Die moeten ook eerst worden geupload en van metadata worden voorzien, voordat ze kunnen worden gebruikt in de editor. Via de Cite en Nocite templates (sjablonen) kan naar geuploade resources worden gerefereerd. Er wordt ook automatisch een referentielijst gegenereerd. Ook het het proces van uploaden en citeren van resources willen we in één stap gaan doen, maar dat vereist een wat dieper ingrijpen in de VisualEditor.
    • Aanmaken van nieuwe pagina’s in het geval er veel tekst in een bepaalde paragraaf moet (alternatief: geselecteerde delen van de tekst inklapbaar maken) / toelichting op ‘Creëer een onderliggende context’ verduidelijken
    • Verwijzen naar andere wiki-pagina’s en externe websites (vooral handig bij de reflectie en verwijzing naar content, etc.) Hans: Dat gaat via de Internal link en External link template (sjabloon). Net als de Cite en de Nocite willen we dit proces zo soepel mogelijk laten verlopen.
    • Plaatjes worden niet getoond in de VisualEditor.
    • Als je in de Visual Editor wilt bewerken verspringt het beeld steeds een heel eind naar boven of naar beneden: dat is niet handig.
  7. Image map generator voor het toevoegen van wereldbeelden in rijke plaatjes. Hans: Ook de procedure voor het maken van een klikbaar plaatje (imagemap) gaan we stroomlijnen. Daar zijn tools voor.
  8. Automatiseren aanmaak nieuwe gebruiker (student, deelnemer) + wachtwoord.
  9. Reflectie / evaluatie; assessment.
  10. Dashboard / overzicht:
    • Voor gebruikers (studenten): overzicht van ontwikkeling van de competenties n.a.v. de competentiekaart (zie figuur 2).
    • Projectenportefeuille: overzicht van projecten en bijbehorende rollen / content / complexiteit etc. zodat studenten kunnen zien in welk project zij aan hun competenties kunnen werken.
Figuur 2: Voorbeeld van een tool om de vorderingen van studenten inzichtelijk te maken voor de verschillende specialisaties binnen een opleiding.

Pagina's die als format (preload) worden weergegeven voor projectrapportage

Systeembenadering:

Traditionele insteek:





De datum "{" kon niet verwerkt worden.






Paginaoverzicht

Links naar verwante pagina's




Onderdeel van:
Portfolio's
Gerefereerd door:
Portfolio's


Uploads

  Page name Title Author(s) Date
Bestand:Inzichttraject46377845 s.jpg Bestand:Bestand:Inzichttraject46377845 s.jpg Inzicht in traject Els 25 augustus 2016
Geloof44944674 s.jpg Bestand:Geloof44944674 s.jpg Aanspreekpunt geloof Els Millenaar 2016
Handleiding portfolio.png Bestand:Handleiding portfolio.png Handleiding portfolio Gabriëlle Rossing 11 maart 2016
Inzichttraject46377845 s.jpg Bestand:Inzichttraject46377845 s.jpg Inzicht in traject Els Millenaar 25 augustus 2016
Bestand:Research Portfolio 2015 2016 Semester 1 DA-ARC.pdf Bestand:Research Portfolio 2015 2016 Semester 1 DA-ARC.pdf Onderzoeksportfolio DA-ARC HZ University of Applied Sciences 12 december 2015
Handleiding SSM Resource Hyperlink 00014 Handleiding SSM Gabriëlle Rossing 5 april 2016
Handleiding SSM Resource Hyperlink 00128 Handleiding SSM Gabriëlle Rossing 10 oktober 2016
Slechtnieuws42119200 s.jpg Bestand:Slechtnieuws42119200 s.jpg Slechtnieuwsgesprek Els 2016