EMM scenario: Reverse engineering

(Label: visualeditor)
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
Het ''reverse engineering'' scenario heeft als doel zo snel mogelijk een basis expertisesysteem (body of knowledge) op te zetten voor een nieuw domein. Vaak heeft er al onderzoek plaatsgevonden waarvan de resultaten zijn neergeslagen in een aantal documenten zoals rapporten en artikelen. Het scenario omvat twee stappen:
  +
# Het opzetten van een bescheiden thesaurus voor het domein. Zie het {{Internal link|link=LC 00095|name=semantic library|dialog=process-linkpage-dialog}} scenario voor de aanpak. In sommige gevallen bestaat een thesaurus voor het domein al. De {{Cite|resource=Resource Hyperlink 00198|name=Thesaurus Zorg en Welzijn|dialog=process-linkwebsite-dialog}} is hiervan een goed voorbeeld. In andere gevallen zal zelf een thesaurus moeten worden ontwikkeld. In eerste instantie is een thesaurus met een omvang van 100 à 200 concepten afdoende. De {{Cite|resource=Resource Hyperlink 00199|name=Power Thesaurus|dialog=process-linkwebsite-dialog}} kan hierbij als inspiratiebron fungeren.
  +
# Het destilleren van herkenbare situaties uit het bronmateriaal (rapporten, artikelen, etc.). Een herkenbare situatie bestaat uit een aantal entiteiten (actoren van vlees en bloed, maar ook natuurlijke systemen) met een gemeenschappelijke doelstelling (door actoren geformuleerd, of zelf-reproductie voor natuurlijke systemen). De herkenbare situaties kunnen in een sessie met belanghebbenden en deskundigen boven water worden gehaald. Het aantal herkenbare situaties is afhankelijk van de omvang van het domein. Een vuistregel is in eerste instantie uit te gaan van 20 à 40 situaties. Deze situaties (contexten) worden vervolgens omschreven in enkele alinea's tekst.
  +
De thesaurus vormt de lijm tussen herkenbare situaties en het bronmateriaal, nog afgezien van het feit dat een thesaurus eveneens de begrippen in het domein en de relaties met andere begrippen formeel vastleggen. De semantische zoekmachine zorgt voor de semantische koppeling tussen bronmateriaal en herkenbare situaties, d.w.z. de meest relevante bronnen worden automatisch gekoppeld aan een bepaalde situatie.
   
{{Light Context
+
Hiermee is het initiële werk aan het expertise systeem afgerond en kan systematisch worden gewerkt aan het verder construeren van een body of knowledge met het {{Internal link|link=LC 00094|name=empirische cyclus|dialog=process-linkpage-dialog}} scenario.{{Light Context
|Supercontext=PR_SSM_00065_-_resultaten
+
|Supercontext=LC 00098
 
|Topcontext=PR SSM 00065
 
|Topcontext=PR SSM 00065
 
|Context type=Situation
 
|Context type=Situation
 
|Heading=EMM scenario: Reverse engineering
 
|Heading=EMM scenario: Reverse engineering
 
}}
 
}}

Huidige versie van 9 jan 2017 om 12:33

Het reverse engineering scenario heeft als doel zo snel mogelijk een basis expertisesysteem (body of knowledge) op te zetten voor een nieuw domein. Vaak heeft er al onderzoek plaatsgevonden waarvan de resultaten zijn neergeslagen in een aantal documenten zoals rapporten en artikelen. Het scenario omvat twee stappen:

  1. Het opzetten van een bescheiden thesaurus voor het domein. Zie het semantic library scenario voor de aanpak. In sommige gevallen bestaat een thesaurus voor het domein al. De Thesaurus Zorg en Welzijn is hiervan een goed voorbeeld. In andere gevallen zal zelf een thesaurus moeten worden ontwikkeld. In eerste instantie is een thesaurus met een omvang van 100 à 200 concepten afdoende. De Power Thesaurus kan hierbij als inspiratiebron fungeren.
  2. Het destilleren van herkenbare situaties uit het bronmateriaal (rapporten, artikelen, etc.). Een herkenbare situatie bestaat uit een aantal entiteiten (actoren van vlees en bloed, maar ook natuurlijke systemen) met een gemeenschappelijke doelstelling (door actoren geformuleerd, of zelf-reproductie voor natuurlijke systemen). De herkenbare situaties kunnen in een sessie met belanghebbenden en deskundigen boven water worden gehaald. Het aantal herkenbare situaties is afhankelijk van de omvang van het domein. Een vuistregel is in eerste instantie uit te gaan van 20 à 40 situaties. Deze situaties (contexten) worden vervolgens omschreven in enkele alinea's tekst.

De thesaurus vormt de lijm tussen herkenbare situaties en het bronmateriaal, nog afgezien van het feit dat een thesaurus eveneens de begrippen in het domein en de relaties met andere begrippen formeel vastleggen. De semantische zoekmachine zorgt voor de semantische koppeling tussen bronmateriaal en herkenbare situaties, d.w.z. de meest relevante bronnen worden automatisch gekoppeld aan een bepaalde situatie.

Hiermee is het initiële werk aan het expertise systeem afgerond en kan systematisch worden gewerkt aan het verder construeren van een body of knowledge met het empirische cyclus scenario.





De datum "{" kon niet verwerkt worden.






Referenties


Paginaoverzicht

Links naar verwante pagina's




Onderdeel van:
EMM Scenario's
Gerefereerd door:
EMM Scenario's


Uploads

  Page name Title Author(s) Date
Bestand:20161214 An Ontology about Expertise Management JCC.docx Bestand:20161214 An Ontology about Expertise Management JCC.docx An ontology about Expertise Management Hans de Bruin en Grabriëlle Rossing 14 december 2016
Reseach onion.jpg Bestand:Reseach onion.jpg Research oninon Saunders et al. 2105
Reseach onion.png Bestand:Reseach onion.png Research onion Saunders et al. 2015
Gettier problem Resource Hyperlink 00119 Gettier problem Wikipedia 22 september 2016
DIKW pyramid Resource Hyperlink 00120 DIKW pyramid Wikipedia 22 september 2016
Research onion is je beste vriend Resource Hyperlink 00121 Research onion is je beste vriend De afstudeerconsultant 22 september 2016
Research Methods for Business Students Resource Hyperlink 00122 Research Methods for Business Students Saunders et al. 2015
Abductie Resource Hyperlink 00123 Abductie Wikipedia 30 september 2016
Inductie Resource Hyperlink 00124 Inductie Wikipedia 30 september 2016
Deductie Resource Hyperlink 00125 Deductie Wikipedia 30 september 2016
Wicked problem Resource Hyperlink 00126 Wicked problem Wikipedia
System dynamics Resource Hyperlink 00127 System dynamics Wikipedia 1 oktober 2016
EMM beeldtaal Resource Hyperlink 00136 EMM beeldtaal Hans de Bruin 2016
Thesaurus Zorg en Welzijn Resource Hyperlink 00198 Thesaurus Zorg en Welzijn Stimulanz 9 januari 2017
Power Thesaurus Resource Hyperlink 00199 Power Thesaurus Power Thesaurus 9 januari 2017
Simple Knowledge Organization System Resource Hyperlink 00200 Simple Knowledge Organization System W3C Semantic Web Deployment Working Group (SWDWG) 18 augustus 2009